Точка първа в дневния ред на Народното събрание е първо четене

...
Точка първа в дневния ред на Народното събрание е първо четене
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Депутатите обсъждат промените в Закона за противодействие на корупцията

Точка първа в дневния ред на Народното събрание е първо четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, импортиран от Министерски съвет на 13 април 2023 година

Депутатите ще обсъждат на второ четене Законопроект за противопоставяне на корупцията.

Вносители на законопроекта са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. Миналият вторник парламентарната правна комисия прие на второ четене плана на Закон за противопоставяне на корупцията.

С него се основава Комисията за противопоставяне на корупцията, която ще се състои от трима членове, като всеки един от тях ръководи комисията на ротационен принцип за по две години. Кандидатите за членове би трябвало да имат висше юридическо обучение и минимум пет години професионален стаж. Те ще се избират от Народното събрание, а мандатът им ще бъде шест години.

В закона е записано още, че при всеки избор на управление на Комисията се образува нарочна номинационна комисия от петима самостоятелни членове - по един член, препоръчан от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерство на правораздаването, Омбудсмана на Република България и от Сметната палата. Номинационната комисия ще прави оценка на професионалните и нравствени качествата на всеки един от претендентите и ще изслушва концепциите им в намерено съвещание.

Според плана на закона Комисията за противопоставяне на корупцията ще прави дейности по предварителна защита, попречване, откриване и следствие на корупционни закононарушения посредством събиране, анализиране и инспекция на сведения при или във връзка информация за прояви на корупция от лица, заемащи обществени длъжности.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР